News Flash:

De ce brazii de Craciun adusi din import miros diferit de cei romanesti

20 Decembrie 2013
1236 Vizualizari | 2 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (0.0000)
USD: 4.1197 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Sute de mii de brazi au ajuns sau urmeaza sa ajunga in zilele urmatoare in casele romanilor. Inalti sau mai scunzi, cu o coroana bogata sau cateva ramurele verzi, fiecare va trona in cele din urma in sufrageriile celor pentru care mirosul de cetina este parte nelipsita a Sarbatorilor.

Comerciantii au scos deja la vanzare brazi, la preturi ce pornesc de la 40 de lei si ajung chiar si la 1700 de lei, in cazul pomilor importati, potrivit Mediafax.

Multi dintre cumparatori se plang insa ca brazii adusi din strainatate sunt mai scumpi si, in plus, nici nu au un parfum la fel de puternic precum cei de pe plaiurile romanesti. Explicatia este insa simpla, spun specialistii: "In primul rand, sunt alt soi decat cel romanesc", a explicat Ovidiu Neacsu, reprezentatul unei firme care se ocupa cu comercializarea de brazi din import.

"Miros si ei, dar in momentul in care ii bagati in casa. Nu va asteptati ca afara, la 0 sau minus 2 grade, sa se simta miros de cetina. Cei din import se numesc si sunt o alta specie decat cea pe care noi o consideram a fi romaneasca. Acesta secreta o rasina putin diferita si in alte cantitati", a adaugat acesta.

Brazii straini provin, in principal, din Danermarca, Germania, Ungaria sau Austria. "Danemarca este preferata pentru ca bradul normandian are cea mai mare valoare comerciala", explica Neacsu. "Acolo exista un climat propice pentru ca nu este niciodata nici foarte cald, nici foarte frig, iar curentul Atlanticului de Nord aduce o temperatura potrivita pe tot timpul anului si precipitatii", a adaugat acesta, facand o paralela cu situatia din tara noastra.

"Se pot face brazi si la noi dar au o valoare comerciala extrem de redusa. La clima continentala pe care o avem noi si temperaturile extreme - foarte cald vara si foarte frig iarna - nu se poate obtine un brad de calitate. Si obtinand doar 70% sau 80% brazi de calitate, iar restul brazi nevandabili, nu e o investitie care sa atraga jucatori mari din piata", a completat el.

Nici brazii scosi la vanzare prin Romsilva sau Ocoalele Silvice din tara nu sunt tocmai o solutie, sustine Ovidiu Neacsu, care a precizat ca, desi firma pe care o reprezinta a incercat o colaborare cu institutiile mentionate, aceasta nu a avut succes.

"Noi in fiecare an incercam sa comercializam si un procent de brazi romanesti, dar problema este ca nu gasim de fiecare data o cantitate si o calitate satisfacatoare", a explicat el. "Problema este ca ceea ce numesc Romsilva si Ocoalele Silvice sunt de fapt niste seminte aruncate pe un teren, acum 10 ani, si complet neingrjite. Si daca nici soiul nu te ajuta foarte mult si nu ai nici grija de el, atunci bradul respectiv o sa aiba ramuri subtiri, cu cetina foarte galbena, nu va fi simetric. Asta comparativ cu pomii din plantatii care se si fertilizeaza, se tund si sunt ingrjiti pentru a avea o culoare corecta si o forma corecta", a explicat Neacsu.

Cum trebuie ingrijit bradul pentru a rezista mai mult

Dincolo de aceste calitati, pomii de Craciun adusi de peste granite sunt uneori si mai rezistenti. Totul depinde insa si de data la care au fost taiati. Astfel, in vreme ce brazii adusi din import ajung la punctele de comercializare in 3-5 zile de la taiere, cei din Covasna sau Harghita, de exemplu, pot ajunge chiar si in aceeasi zi.

Totusi, "in principiu, un brad din import, fiind mai solid si avand trunchiul mai gros, are sanse mai mari sa reziste, pentru ca "are seva mai multa acumulata", precizeaza Ovidiu Neacsu.

Mai departe, totul depinde de felul in care sunt ingrijiti odata ce sunt adusi in casa. Acestia trebuie pulverizati cu apa din cand in cand si amplasati departe de calorifer sau alta sursa de caldura.

In ceea ce priveste suporturile pentru brazi ce includ si un mic vas cu apa, Neacsu spune ca aceasta nu este decat "o gaselnita de marketing foarte draguta": "In principiu, bradul nu prea mai trage apa prin cotorul taiat. Singurul mod prin care il puteti ajuta sa reziste mai mult este sa il stropiti usor cu apa. Sunt inclusiv oameni care au brazi in ghiveci si spun ca il tin langa ferestra pentru ca aerisesc zilnic. Dar tot langa fereastra au si caloriferul. Si atunci, chiar daca tii geamul deschis o ora, restul timpului in care pomul sta langa calorifer...".

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

brazi mai scumpi parfum alt soi cetina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

rodica  | #153
Cu alte cuvinte, renuntati la brazii romanesti, care nu sunt buni de nimic, si luati din import, ca sa va simtiti mai important! Ma intreb cum de am putut trai atita timp inainte de '89 cu brazi "autohtoni"? Care n-or fi fost de calitate occidentala, dar miroseau extraordinar si tineau o luna in casa? De 13 ani traiesc in America si niciodata nu am avut un brad care sa miroasa a brad, chiar daca sunt simetrici. La fel cu rosiile crescute pe vata, care nu mai au gust de rosie. Mi-as cumpara cel mai asimetric brad daca as sti ca o sa miroasa Craciunul ca odinioara!
rodica  | #154
De fapt nu am vrut sa dau patru stele, dar situl e programat in asa fel incat trebuie sa apesi de doua ori si a doua oara se schimba de la sine nota, se face de patru stele...penibil.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Fun.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1586 (s) | 36 queries | Mysql time :0.022241 (s)